Nie sme takí bohatí, aby sme kupovali lacné veci

Po, 20.január 2020 9:25

Tak toto platí u mňa na 100%. Nie raz som sa popálila pri kúpe lacného kúsku do šatníka, nie raz mi poplietli hlavu úžasné akcie a posezónne výpredaje v nákupných centrách. Vitajte v druhom dieli seriálu "Nakupuj s rozumom".

 

A aké je najlepšie oblečenie? Predsa to, ktoré nikdy nebolo vyrobené. Z oblečenia, ktoré už doma mám, sa snažím "vytrieskať" čo najviac. Preto musí byť ľahko kombinovateľné, kvalitne ušité aby vydržalo čo najdlhšie a pokiaľ možno lokálne. Keď sa premiestnim späť do svojej kože vysokoškoláčky, ani ja som nebola iná. Prísť do školy dva razy v rovnakom tričku? Trapas na tri zimy. Teraz mám vo svojom šatníku tričiek 5. Slovom päť. Vrátane krátkych aj dlhých rukávov. Nie sú kúpené vo výpredajoch, ale priznám sa, že zopár z nich je z reťazca. Nie je na tom nič zlé, pokiaľ viete, že ich vynosíte a budete ich milovať až do roztrhania. V mojom prípade aj dlhšie. Dieročky si plánujem zaplátať pekným ozdobným stehom. Naučila som sa veci kombinovať tak, že si nikto nevšimne, že na druhý deň mám oblečené to isté tričko, ale vždy na iný spôsob. Vraví sa tomu kapsulový šatník. Že je drahý? Áno, je. Počiatočná investícia je vyššia. Ale keď si spočítate počet nosení kvalitného kusu oblečenia a toho nekvalitného, zistíte, že ten drahší sa vlastne oplatí viac. Vyťahané pulóvre, rozpárané švy, vytŕčajúce gumičky, výstrelky, ktoré už vyšli z módy. To všetko nám potom roky kvasí v skrini. A to len preto, že sme podľahli svojmu hriešnemu ja.

Čo teda robiť, aby sme odolali? Tu je zopár tipov, ktoré sa mi osvedčili:

1. Oblečenie kupuj len ak ho naozaj potrebuješ. Roztrhali sa ti rifle alebo v tvojom obľúbenom pulóvri je diera? Ak sa už nedajú opraviť, odnes ich do zberného kontajnera na oblečenie alebo im nájdi iné, kreatívne využitie. A kúp si nové. Ale bacha! Premýšľaj pri tom. 

2. Nikdy nekupuj na prvý raz. Toto pravidlo sa mi osvedčilo najviac. Keď mám vyhliadnuté šaty, idem, vyskúšam, vypytujem sa na materiál, výrobcu. Odložím, idem domov. Ak je to e-shop, zavriem stránku a neskôr sa k nej vrátim. Večer v posteli premýšľam, či sa mi fakt tak páčia, či ich naozaj potrebujem a s čím by som ich mohla nosiť. Ak nájdem aspoň 3 kombinácie, beriem ich. Stáva sa mi, že na druhý deň nadšenie opadne a ja zisťujem, že to bol len momentálny rozmar v mojej hlave. Dobré je počkať 1-2 dni, vychladnúť z prvých emócií a neskôr sa spýtať samej seba: "Páčia sa mi ešte? Budem ich nosiť?" Táto fáza je asi najdôležitejšia a priniesla mi rozhodnutia, kedy sama sebe ďakujem za tento skvelý a nositeľný kúsok.

3. Vyhýbaj sa mega zľavám a výpredajom - tam je totiž najväčšie pokušenie. A šanca, že kúpiš niečo bez rozmyslu, je naozaj veľká.

4. Čítaj visačky. Uprednostni prírodné materiály pred syntetikou a kvalitu pred na prvý pohľad vytŕčajúcimi nitkami a nedokonalými švami. A ak sa ti podarí uloviť lokálny kúsok, môžeš byť na seba právom hrdá.

Ahoj, volám sa Júlia

som milovníčka módy a dizajnu, zároveň vyznávam minimalizmus ako životný štýl.

Mám rada tradičné remeslá. Mám rada, keď veci voňajú prácou ľudských rúk a vyžarujú auru zabudnutých starých čias. Rada sa dotýkam prírodných materiálov, tvorím z nich a obklopujem sa nimi.

Vymyslela som si obchodík, v ktorom kúsok svojho sveta ponúkam aj vám.