Poznáte ľan? Zoznámte sa!

Št, 21.máj 2015 20:59

Kto ho už mal oblečený, určite mi dá za pravdu, že je to jeden z najúžasnejších materiálov. Vzdušný a mäkký, ideálny na leto.

Nosím ho veľmi rada a často. Najskôr som si ušila ľanové nohavice, potom šaty, košeľu, sukňu, až som sa od neho stala úplne závislá. Doma máme ľanové závesy a vankúše, plánujem aj posteľnú bielizeň a vyrobila som si z neho dokonca aj závesnú lampu. Milujem jeho štruktúru, matný lesk a najmä krásny krčivý efekt.

Ľan ako rastlinu s mnohoúčelovým využitím poznali už starí Egypťania pred 5000 rokmi, už oni z neho tkali látky a šili oblečenie. Ľan teda patrí k najstarším úžitkovým rastlinám vôbec. Na území Slovenska sa takisto radí k najstarším technickým plodinám. Po domácky ho pestovali a spracovávali aj naše prastaré mamy, tkali z neho domáce plátno a šili súčasti pracovného aj sviatočného odevu.

Na získavanie vlákna je potrebný dlhý proces spracovania, čo sa odrazí aj na cene tohto materiálu oproti bavlnenému plátnu. Čo sa mi však páči je to, že ide o ekologický produkt, keďže je pestovaný bez chémie. Rastlina sa dá spotrebovať celá, zo semienok sa lisuje olej a nespracované zvyšky sa využijú napríklad ako krmivo pre zvieratá. Jednoducho super materiál pre tvorbu udržateľnej módy.

Oblečenie ušité z ľanu si zamilujete. Je to ako keby ste nosili funkčné prádlo, ale z čisto prírodného vlákna. Má vynikajúce termoregulačné vlastnosti, v lete príjemne chladí a chráni kožu pred ostrými slnečnými lúčmi, takže sa nepotíte a v chladnejších dňoch zasa dokáže ideálne kumulovať telesné teplo, takže v ňom nemáte pocit chladu. Dokáže rýchlo absorbovať vlhkosť a v zápätí ju odvádzať preč do ovzdušia. Je vhodný aj pre alergikov a ľudí s kožnými problémami. Takýto komfort pri nosení by som nemenila za nič, žiadne umelé vlákno ho nedokáže nahradiť.

U nás na Slovensku ľanové oblečenie v obchodoch veľmi nevidno, preto som sa toto potešenie z jeho nosenia rozhodla sprostredkovať aj vám. Sú to kúsky, ktoré som predtým navrhla a ušila pre seba a stali sa mojimi obľúbenými. Sú variabilné, pohodlné, ľahko kombinovateľné a podčiarkujú vlastnosti tohto nádherného materiálu.

A aby ani detičky neprišli skrátka, mám pre ne tiež zopár pekných vecí. Viete, čo ja na ľanovom vlákne super v spojení s deťmi? Patrí k najpevnejším prírodným vláknam, preto sa len tak ľahko nezničí. Či na prechádzku alebo do piesku, vydrží všetko. Je to také pekné oblečenie na každý deň.

 

Nosením a praním sa tento materiál zušľachťuje, čím viac je používaný, tým je mäkší a jemnejší. Tieto kúsky prežijú v šatníku všetko ostatné oblečenie. Predstavujem si, že raz svoje ľanové šaty odovzdám dcére a ona ich bude s radosťou nosiť. Ale uvidíme, možno bude mať celkom iný vkus...

 

 

 

 

Ahoj, volám sa Júlia

som milovníčka módy a dizajnu, zároveň vyznávam minimalizmus ako životný štýl.

Mám rada tradičné remeslá. Mám rada, keď veci voňajú prácou ľudských rúk a vyžarujú auru zabudnutých starých čias. Rada sa dotýkam prírodných materiálov, tvorím z nich a obklopujem sa nimi.

Vymyslela som si obchodík, v ktorom kúsok svojho sveta ponúkam aj vám.