Výšivka krivou ihlou

Št, 19.máj 2016 20:44

Milujem výšivky. Ste na tom rovnako? Výšivka upúta, poteší a vie oblečenie krásne doplniť. Najmä ak ide o ručnú výšivku, na tie nedám dopustiť. Chcem, aby boli pastvou pre oči, aby vzbudzovali pozornosť okoloidúcich, aby boli dokonalé. A preto si ich robím sama. 

 

Ale ruku na srdce: ktorá ručná výšivka je dokonalá? Nuž, asi žiadna. A práve v tom spočíva jej čaro. Čaro nedokonalosti.

Z viacerých textilných techník, pri ktorých relaxujem, ma najviac baví práve vyšívanie. Vyšiť sa dá čokoľvek. Rovnako ako vo všetkom ma aj vo výšivke baví kombinácia starého a nového. Napríklad oživenie starých vzorov a ich použitie v novom kontexte, na rôznych podkladoch, v kombinácií s inými vzormi. A takto si vymýšľam, skúšam nové kombinácie, improvizujem, hrám sa. To množstvo možností, ktoré vyšívanie poskytuje, je snáď nekonečné. Naučiť sa vyšívať nie je ťažké. Vezmete ihlu, bavlnky a skúšate. Aj nepodarky sa rátajú, aj tie môžu nakoniec vypáliť ako perfektné umelecké dielka.

Tieto nekonečné možnosti sebarealizácie ma na vyšívaní bavia. Rada objavujem prastaré textilné techniky, skúšam, aké možnosti poskytujú a prenášam ich na bežné oblečenie, pretože strašne chcem, aby sa na ne nezabudlo. Takýchto kúskov mám v skrini niekoľko. Nie je to tak dávno, čo som mala možnosť naučiť sa jednu zo starých techník vyšívania, ktorou sa zdobili kroje a úžitkový textil v Detve a okolí a známa bola aj vo Vajnoroch a neďalekých dedinách. Má trocha zvláštny názov - výšivka krivou ihlou. Krivá ihla vlastne nie je ihla. Je to háčik s drevenou rúčkou a ostrým koncom, ktorým prepichuje látku a vytvára na nej súvislý retiazkový steh. Ak si vygooglite slovné spojenie "detvianska výšivka", urobíte si predstavu o jej kráse, podčiarknutej pestrými farbami a oblými tvarmi. 

Lenže ja sa nebudem zaoberať obrusmi a dečkami starých materí. Výšivky totiž nemusia byť iba nudné a nepoužiteľné. Práve naopak! Ja chcem túto techniku oživiť, priniesť ju medzi ľudí, stretávať ju na uliciach. A preto vám predstavujem jej variantu na jednoduchých letných šatočkách pre dievčatá, ako inak, z tradičného materiálu - ľanu, na ktorý sa vyšívala aj pôvodná výšivka krivou ihlou. Vďaka nej šaty pôsobia veľmi sviežo, veľmi sa mi páči kontrast, ktorý vytvára na čiernom podklade. Priznám sa, že nad vzorom som veľmi nepremýšľala, vyšila som prvé, čo ma napadlo. No a - bola z toho láska na prvý pohľad. Posúďte sami!

Ahoj, volám sa Júlia

som milovníčka módy a dizajnu, zároveň vyznávam minimalizmus ako životný štýl.

Mám rada tradičné remeslá. Mám rada, keď veci voňajú prácou ľudských rúk a vyžarujú auru zabudnutých starých čias. Rada sa dotýkam prírodných materiálov, tvorím z nich a obklopujem sa nimi.

Vymyslela som si obchodík, v ktorom kúsok svojho sveta ponúkam aj vám.